Behandeling
Soms zitten mensen niet lekker in hun vel en ontwikkelen zij psychische klachten. De oorzaken en verschijningsvormen hiervan kunnen heel verschillend zijn. In sommige gevallen is het dan goed om een psychologische behandeling te starten. In dat geval kijk ik eerst samen met u wie u als mens bent, wat u belangrijk vindt, wat u kracht en energie geeft, hoe u uw klachten omschrijft en wat u wenst te bereiken. Daarna bespreek ik met u welke behandeling en benadering daarbij het beste aansluit. Uw akkoord en instemming zijn hierbij essentieel. Samen proberen we dan om inzicht en grip te krijgen op uw psychische problemen en daarmee weer balans te brengen in wie u bent als mens. Herstel en grip op uw leven zijn altijd het doel. Dat vraagt om een individuele aanpak waarbij uw regie over uw leven, de keuzes die daarbij horen en de doelen die u stelt in het kader van regie en herstel zijn daarbij voor mij leidend.
Tijdens een behandeling (maar ook daarna) ben ik via de mail bereikbaar zodat u bijvoorbeeld vragen kunt stellen. Bereikbaarheid en laagdrempeligheid dragen eraan bij dat u niet te lang met vragen of zorgen hoeft rond te lopen.
Ik heb een ruime ervaring in het behandelen van allerhande psychische problemen, van licht tot indringend. Indien u een kennismaking wenst kunt u contact met mij opnemen. We plannen dan een afspraak.
Behandelingen vallen, mits verwezen door huisarts of bedrijfsarts, onder de basisverzekering. Ik raad u aan goed de voorwaarden van uw verzekering te lezen over de hoogte van uw feitelijke vergoeding. Verder wijs ik u ook graag naar de ‘voorwaarden’ op mijn website.
De Weegschaal BV streeft er actief naar om een behandeling niet langer te laten duren dan noodzakelijk. Een behandeling binnen de ‘generalistische basis ggz’ dient gericht en kortdurend te zijn. Daarom bespreek ik bij de intake met u hoe lang de behandeling (ongeveer) zal duren zodat u, op eigen regie, kunt werken aan uw herstel. Als leidraad hanteer ik maximum van ongeveer 10 bijeenkomsten.
Aanbod en inhoud behandelmethodes
Hoofdzakelijk werk ik eclectisch: Eclectisch werken in de psychotherapie betekent dat de therapeut verschillende benaderingen en technieken combineert, afhankelijk van de behoeften van de cliënt en de specifieke problemen die ze ervaren. In plaats van vast te houden aan één therapeutisch model of school, kiest de therapeut elementen uit verschillende therapieën die het beste passen bij de situatie van de cliënt. Bij eclectisch werken wordt er gekeken naar wat voor de cliënt het meest effectief is, of dat nu cognitieve gedragstherapie, psychoanalyse, humanistische therapie of andere benaderingen zijn. Het idee is om de kracht van verschillende psychotherapeutische stromingen te benutten om zo een op maat gemaakte behandelingsmethode te creëren die aansluit bij de persoonlijke situatie van de cliënt. Ik maak met name gebruik van de volgende modellen:
Cognitieve gedragstherapie: Cognitieve gedragstherapie (CGT) is een psychotherapeutische behandelmethode die zich richt op het veranderen van negatieve denkpatronen en gedragingen die bijdragen aan psychische problemen. Het idee achter CGT is dat gedachten, gevoelens en gedragingen met elkaar verbonden zijn, en dat door het aanpassen van disfunctionele gedachten en gedragingen, je emotionele toestand en algemeen welzijn verbeteren.
Kortdurende psychoanalytische psychotherapie (KKP): Kortdurende psychoanalytische psychotherapie (KPP) is een therapeutische benadering die elementen van de klassieke psychoanalyse combineert met een korter tijdsbestek en meer doelgerichte focus. In tegenstelling tot traditionele psychoanalyse, die vaak jaren duurt, is KPP meestal beperkt tot enkele maanden. Het doel is om onbewuste conflicten, patronen en relaties die de huidige problemen van de cliënt beïnvloeden, te begrijpen en te verwerken. De focus ligt vaak op de invloed van het verleden op de huidige gevoelens, gedachten en gedragingen van de cliënt. KPP onderzoekt bijvoorbeeld hoe eerdere ervaringen, zoals relaties met ouders of andere belangrijke figuren, nog steeds doorwerken in de manier waarop iemand zichzelf en anderen ziet.
Kortdurende inzichtgevende psychotherapie (KIP) is een behandelingsmethode die gericht is op het verkrijgen van inzicht in de psychische problemen van een cliënt in een relatief korte periode. Het doel van deze therapie is om de cliënt bewust te maken van de onderliggende oorzaken van hun klachten en hen te helpen nieuwe manieren van denken, voelen en handelen te ontwikkelen. In KIP wordt er vaak gefocust op de huidige problemen en hoe deze in verband staan met het verleden, persoonlijke overtuigingen, relaties en andere factoren. De therapie is meestal doelgericht en praktisch, waarbij de cliënt samen met de therapeut onderzoekt waarom bepaalde patronen zich herhalen en welke psychologische mechanismen hierbij een rol spelen.
Brainspotting: Brainspotting is een relatief nieuwe therapievorm die lijkt op EMDR, maar die zich richt op het vinden van specifieke “brainspots” – gebieden in het visuele veld van de cliënt die gekoppeld kunnen zijn aan traumatische herinneringen of onbewuste emoties. Het idee achter Brainspotting is dat bepaalde oogbewegingen of posities het vermogen hebben om toegang te geven tot diepere delen van de hersenen die verantwoordelijk zijn voor het verwerken van trauma en emoties. Tijdens een Brainspotting-sessie vraagt de therapeut de cliënt om zich te concentreren op een bepaalde traumatische herinnering of emotie, terwijl ze hun ogen in een bepaalde richting of positie houden. De therapeut gebruikt dan visuele aanwijzingen of bepaalde “spots” in het gezichtsveld van de cliënt om verbinding te maken met onverwerkte emoties of trauma. De theorie achter Brainspotting is dat door de ogen in een specifieke positie te houden, het hersengebied dat gekoppeld is aan de traumatische ervaring geactiveerd wordt. Dit stelt de cliënt in staat om op een veilige manier toegang te krijgen tot onderdrukte of niet-verwerkte emoties, wat hen helpt om deze ervaringen beter te verwerken.
EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) is een therapeutische techniek die vooral wordt gebruikt voor de behandeling van posttraumatische stressstoornis (PTSS) en andere trauma-gerelateerde klachten. EMDR is ontworpen om de verwerking van traumatische herinneringen te bevorderen, zodat ze minder belastend worden en het individu weer normaal kan functioneren.
E-Health / Therapieland
U kunt toegang krijgen tot E-Health modules (digitale behandeling) vanaf uw aanmelding via het programma Therapieland. U kunt dan direct aan de slag als u dat wilt. Vraag er gerust naar. De programma’s blijven levenslang voor u beschikbaar; ook na een behandeling kunt u deze modules blijven gebruiken zoals lang als u wilt.
In- / exclusie criteria
Omdat De Weegschaal actief in de zogenaamde ‘generalistische basis ggz’ worden alleen mensen in zorg genomen met enkelvoudige problematiek en een laag. Meer complexe problematiek en/of suicidaliteit dient door de regionale GGz te worden behandeld.